De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen.

Medical Taping is een vorm van tapen om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De kinesiotape ondersteund het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

De gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met kinesiotape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Waar in tegenstelling tot de conventionele tapemethode (vaak de witte sporttape en niet rekbaar materiaal) als doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering.
Dus activeren in plaats van fixeren, met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.

Toepasbaar bij zeer veel beelden als schouderklachten, nek- en hoofdpijn, lage rugklachten, gebroken of gekneusde ribben, tennisarm, carpaaltunnelsyndroom, stabiliteitsklachten aan knieën en enkels, totale knieprothese, Osgood Schlatter. Bijzondere toepassing van de tape zijn bijvoorbeeld bij littekens, tegen hooikoorts en lymfedrainage.

Hoe kan Medical Taping bij hooikoorts werken? Het uitgangspunt van de elastische tapemethode is dat via een externe huidprikkeling reflectoir invloed kan worden uitgeoefend op de bij het innervatiegebied behorende weefselstructuren van ruggenmergsegmenten. De kinesiotape, die direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam prikkelen.

DIENSTEN

CONTACT

BEL ME TERUG

Laat hier je telefoonnummer achter en we bellen je zo snel mogelijk terug om een afspraak te maken!