Lijdt u aan een hartaandoening of heeft u recentelijk een hartoperatie ondergaan? Dan is hartrevalidatie van groot belang. Revalidatie versnelt uw herstel en vermindert de kans op nieuwe hartproblemen.

Een operatie of hartaandoening is een zeer ingrijpende ervaring en kan vele fysieke en emotionele gevolgen hebben. Dit kan zelfs leiden tot een harttrauma. Veel hartpatiënten hebben dan ook behoefte aan begeleiding op het gebied van reconditionering. FysioFit helpt hierbij. Onze specialisten zorgen ervoor dat u het vertrouwen terugkrijgt in uw hart en in uzelf.

CardioZorgplan

FysioFit werkt samen met de cardiologen van het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Samen met deze specialisten hebben wij een uitgebreid en effectief behandelprogramma ontwikkeld. Door middel van dit hartrevalidatieprogramma, het CardioZorgplan, begeleiden wij u naar een fysiek en mentaal herstel. Het zorgplan kent een drietal varianten, deze verschillen in zorgzwaarte en tijdsduur. Hoelang de behandeling duurt, is afhankelijk van de ernst van uw klachten. De tijdsduur varieert van 6 tot 16 weken.

Behandeling hartfalen

Hartrevalidatie kan effectief zijn na verschillende operaties of aandoeningen:

  • Een hartinfarct
  • Een hartoperatie
  • Een dotter- of stentbehandeling
  • Een bypass-operatie
  • Een geboren hartafwijking
  • Bij hartfalen

Tijdens een uitgebreide intake bekijken we, samen met de specialisten uit het Spaarne Gasthuis, welk zorgplan het meest geschikt is voor uw situatie. Tijdens de behandeling werkt u onder begeleiding aan uw conditie en het herkennen van uw grenzen. Daarbij krijgt u advies voor een gezonde leefstijl en leert u omgaan met negatieve gevoelens van angst en/of somberheid. Zo krijgt u met behulp van ervaren specialisten de controle terug over uw lichaam en herwint u uw zelfvertrouwen.

Uiteraard is het van groot belang dat u na de behandeling blijft sporten om uw resultaten te behouden. Daarom kunt u bij ons verder trainen met FysioFitness.

Algemene informatie hartrevalidatie
Hartrevalidatie is voor iedereen die een hartziekte (hartinfarct, dotterprocedure, bypass, ICD-plaatsing, pacemaker) heeft meegemaakt van belang. Het mooie van harterevalidatie is dat je begeleiding krijgt van een team van specialisten zoals de cardioloog, verpleegkundige, diëtist, psycholoog en de fysiotherapeut.
U bent verwezen naar de fysiotherapie na een intake in het ziekenhuis. Hartrevalidatie vindt in eerste instantie plaats via individuele begeleiding en training, in een later stadium zal groepstraining ingepland gaan worden. Het belangrijkste doel van hartrevalidatie is dat u weer op uw eigen manier kunt deelnemen aan het dagelijks leven met minimale beperkingen. Het verbeteren van de conditie is een belangrijk aspect van de hartrevalidatie. De fysiotherapeut helpt u met de training, tevens krijgt u tips om de dagelijkse belasting aan te passen aan uw belastbaarheid. Naast lichamelijke training zal uw fysiotherapeut via vragenlijsten een indruk krijgen over uw mentale belastbaarheid. Normale stress is goed maar overmatige en langdurige stress kan uiteindelijk weer meer klachten geven.

Belasting en belastbaarheid
kennis van uw eigen lichaam is van groot belang. Als gevolg van uw hartprobleem zal de conditie vaak fors zijn afgenomen. Door de noodzakelijke medicatie is de hartslag beïnvloed waardoor het niet meer mogelijk is om bijvoorbeeld op hartslag te trainen. Het lichaam reageert anders op training, stress en dagelijkse activiteiten. Het zelfvertrouwen kan daardoor afgenomen zijn waardoor u zelfs bang zou kunnen worden om in te spannen. De maximaaltest in het ziekenhuis is een eerste signaal dat u weer mag gaan inspannen. Via de volgende tips kunt u vanaf vandaag al verantwoord gaan trainen.
Bij de volgende behandelingen zal u echt gaan trainen, op advies van uw cardioloog en op basis van de test in het ziekenhuis. Uw fysiotherapeut zal nog aanvullende testen en vragenlijsten afnemen zodat een echt trainingsschema op maat mogelijk wordt. De volgende tips zullen u helpen:

Gebruik uw medicatie zoals aanbevolen. Uw cardioloog heeft u optimaal ingesteld op medicatie. Hierdoor is uw hart goed voorbereid om weer te gaan trainen. Besef dat de medicijnen ook lichte bijwerkingen kunnen hebben. Om dit goed te kunnen analyseren is het van groot belang dat u deze via een vast patroon inneemt. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de poli cardiologie, u heeft daar een telefoonnummer van gekregen bij de intake. U kunt natuurlijk ook altijd uw huisarts om advies vragen.

Verdeel arbeid en rust. Het doseren van de belasting (dagelijkse activiteiten, wandelen fietsen, klussen) is essentieel. Zorg dat u aan het eind van de dag nog wat energie over hebt. Doseren van arbeid en rust is daarom heel belangrijk. Verdeel uw dag daarom in blokjes van 15-20 minuten arbeid, afgewisseld met rust.

Luister goed naar uw lichaam. Hoe reageert u op de training en inspanning? Hoe is de slaap? Het is belangrijk om zeker de eerste weken niet te forceren en over “de grens” te gaan. Uiteindelijk gaat u wel intensiever trainen om de dagelijkse belasting goed te kunnen verdragen, het begin van de revalidatie mag echter best wat rustiger starten. Via een trainingsprogramma op maat wordt uw conditie geleidelijk aan opgebouwd.

 

DIENSTEN

CONTACT

BEL ME TERUG

Laat hier je telefoonnummer achter en we bellen je zo snel mogelijk terug om een afspraak te maken!